Muutoksia Aurinkosähkö -alalla

Aurinkosähkön kannattavuutta osaltaan määrittävät tuet ovat muuttumassa 

 

Vuosi 2019 on ollut vauhdikas Suomen aurinkosähkö -alalla. Uusia toimijoita, uusia aurinkopaneeleja ja uusia käytäntöjä on tullut valtaisa määrä. Tavallisen kuluttajan pitää todella pysyä hereillä, jos haluaa pysyä kärryillä! Tämän artikkelin on tarkoitus hieman selventää tämän hetkistä tilannetta ja tulevaisuutta aurinkosähkön eri tukipolitiikoissa.

Paljon puhuttanut kotitalousvähennyksen pieneneminen on varmasti yksi suurimmista muutoksista tällä hetkellä. 1.1.2020 alkaen kotitalousvähennyksen vähennysprosentti on 40 % ja suurin kalenterivuoden verotuksessa palautuva summa 2250 euroa. Vielä tämän vuoden loppuun saakka luvut ovat 50 % ja 2400 euroa. Jos esimerkiksi tänä vuonna investoisit aurinkovoimalaan, jonka hinnasta työn osuus olisi 4000€, saisit siitä tänä vuonna 2000€ kotitalousvähennystä, ja ensi vuonna 1600€. Toisin sanottuna häviät 400€, jos odotat ensi vuoteen.

Toinen suuri uutinen on mahdollinen valtion tuki aurinkopaneeli- ja muille energiaremonttihankkeille asuintaloissa 1.1.2020 alkaen. Aikaisemmin aurinkopaneelitukea ovat nauttineet vain yritykset ja maatilat, joten tämä tuki aktivoisi asuintalojen asukkaita aivan uudella tavalla. Tuen määrä, sen edellytykset, ja sen hakeminen ovat vielä epäselviä, mutta ohessa muutama pääpointti.

  • 20% tuki alv 0 investoinnista, jos kerros- tai rivitalo korjataan väh. 20% energiatehokkaammaksi kuin voimassaolevat säädökset edellyttävät, ja omakoti- tai paritalolle joka korjataan väh. 30% energiatehokkaammaksi.
  • Maksimissaan 6000€ tuki asuntoa kohden, jos rakennus korjataan lähes nollaenergiatasolle
  • Parannus osoitettaisiin vertaamalla korjausten jälkeen laaditun energiatodistuksen E-lukua rakennuksen edelliseen E-lukuun.
  • Tukipotti olisi 20 miljoonaa vuonna 2020 ja 40miljoonaa vuosina 2021 ja 2022. 2020 Tuet loppuisivat siis todennäköisesti jo alkuvuonna.

Myös maatalouden aurinkosähkötuki on muuttumassa, ikävä kyllä epäedulliseen suuntaan. EU-sidonnainen tuki on tiensä päässä, ja uusi tukikausi ja tukiprosentti selkenevät lähivuosina. Alustavasti kuitenkin määrärahaa riittää 2020 ehkä 10% hakemuksista, ja 2021 on todennäköisesti välivuosi, jolloin tukijakso vaihtuu ja uusi tuki määritetään. Tilanteessa ei auta kuin, että sekä me aurinkovoimalan toimittajat, että maatilat nipistämme, ja koitamme toteuttaa projektit ilman tukea. Onneksi aurinkovoimaloiden hinnat ovat taas hieman tippuneet, ja ilman tukeakin toimitettavilla aurinkovoimaloilla on maatiloille noin 8v takaisinmaksuaika.

Yritystenkin aurinkosähkötuki eli valtion energiatuki (Business Finland) tarkistetaan taas vuoden vaihteessa, joten saa nähdä riittääkö valtion yritystuista kaikkien turvetukien jälkeen enään aurinkopaneeleille.

 

Milloin on oikea aika investoida?

Teille kaikille, jotka odotatte oikeaa hetkeä investoida omaan aurinkovoimalaan, neuvoisin yhden asiakkaamme sanoin: “Mitä nopeammin investoi, sitä nopeammin alkaa säästämään”. Jos aurinkovoimalalla on keskimäärin 10% pääomantuotto/v, ja omasta pankistaan saa esimerkiksi remonttilainan 2% korolla, jää investoinnista kuitenkin 8% säästöä käteen kunnes laina on maksettu, ja säästö on sähkön hinnan nousun myötä todennäköisesti jo lähemmäs 15%/v. Yrityksille ja maatiloille pystymme usein esittämään investointilaskelman, jossa sähkön säästö kattaa lainanlyhennyserät, ja investointi on täten kassalle käytännössä ilmainen.

Jos kiinnostuit, niin pyydä tarjous tai tilaa ilmainen arviointi!

Sons of solar Oy toimittaa kaiken kokoiset aurinkovoimalat Etelä-Suomessa ammattitaidolla ja intohimolla.

Aurinkoista loppuvuotta 😉

 

Henrik Rousi

Sons of solarin toimitusjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *