Uudet tuotteet ja palvelut

Sons of solarin vuosi 2019 on ollut vauhdikas, ja lisävauhtia haetaan mm. uusista palveluista ja tuotteista. Pääfokus tulee olemaan vieläkin 2-20kWp aurinkovoimaloiden perinteisissä avaimet käteen -toimituksissa, mutta mukaan tulee myös muutamia uutuuksia.

 

Omakotitalojen kaksi eri palvelumallia 

Olemme huomanneet, että aurinkovoimaloiden tuoteutuksissa on kaksi eri tapaa: perinteinen järjestelmä normaaleilla komponenteilla, ja älyjärjestelmä älyseurannalla ja ohjauksilla. Perinteisen järjestelmän etuja on toimintavarmuus ja vähäinen huollontarve. Heikkoutena taas on vähäinen omakäyttöaste ja seurannan puuttuminen, jolloin mahdollinen huollontarve voi olla vaikeampi huomata.

Älyjärjestelmällä otetaan kantaa koko kiinteistön sähöntarpeisiin niin nyt, kuin tulevaisuudessakin. Komponentteja ja ohjauksia voi valita halunsa mukaan, mutta ne kaikki parantavat voimalan omakäyttösuhdetta ja energiatehokkuutta. Älyjärjestelmämme kulmakivi on suomalainen GEF-vision seurantalaite, joka toimii järjestelmän aivoina. Laite maksaa asennuksineen asiakkaalle noin 300€, mutta on 1.1.2020 alkaen ilman palvelumaksuja. GEF-vision mahdollistaa tällä hetkellä kulutuksenohjauksen, kulutuksenmittauksen ja järjestelmän reaaliaikaisen seurannan, sekä tulevaisuudessa ainakin kysyntäjouston ja sähköautojen älykkään latauksen ja mahdollisesti energiayhteisöjen hyvityslaskentamallin. Yleisimpiä älyjärjestelmän hyötyjä tällä hetkellä on seuranta, ja esimerkiksi lämminvesivaraajan ohjaus, jolloin aurinkosähköä voi varastoida veteen lämpönä! Jos asiakkaalla ei ole wifiä, tai mitään ohjattavia suuria kulutuskohteita, voi perinteinen järjestelmä olla parempi vaihtoehto.

 

Aurinkosähkön varastointi (omakotitalot)

Varmasti suurin aurinkosähköön liittyvä huolenaihe on ylijäämän varastointi. Tuomme 1.1.2020 alkaen saataville kaksi hienoa mallia, joilla kaikki aurinkosähkö saadaan varmasti omaan käyttöön, eikä yhtään mene “harakoille”.

Ensimmäinen on suurta suosiota saavuttanut verkkoakku, joka käytännössä tarkoittaa KSS-energian sähkösopimukseen liitettävää hyvitysmallia. Toimintatapa on yksinkertainen: kun tuotat aurinkosähköä yli kulutuksesi, verkkoon menevä osa voidaan käyttää myöhemmin esimerkiksi yöllä ilman siirtomaksuja tai energiamaksuja. Mitä enemmän sähköä verkkoon tuotat, sitä suurempi on kuukausittainen KSS-energian palvelumaksu, joka on kuitenkin hyvin pieni. Verkkoakun hyviä puolia on sen helppous ja edullisuus, verrattuna perinteisiin akkuihin.

Toinen ratkaisu on Solarwatin litiumioniakut, jotka ovat markkinoiden kestävimpiä ja tehokkaimpia. Akut ovat modulaarisia 2,4kWh/akku, ja niitä saa maksimissaan 5/yksikkö. Järkevä akun koko esimerkiksi yleisen 4kWp aurinkosähköjärjestelmän kanssa on 7,2 tai 9,6kWh, mistä hintaa tulee yli 10 000€. Ratkaisu on omiaan sellaiselle asiakkaalle, joka haluaa varmasti kaiken hyödyn irti omasta aurinkosähköjärjestelmästään.

 

Aurinkopaneelien kiinnitysjärjestelmät 

Ensi kaudella valikoimaamme tulee suomalainen innovatiivinen uutuus RAULI-kiinnike. Kiinnikkeitä on monenlaisia, mutta erityisen ylivoimaisia ovat tiilikattokiinnikkeet, jotka eivät edellytä apuruoteita tai tiilten rälläköintiä. Suomessa suunnitelluilla ja valmistetuilla kiinnikkeillä on huima 30v takuu, ja mallisto on kokomustaa ja tyylillisesti huoliteltua.

Voimakkaasti yleistyvissä maa-asennuksissa käytämme lähtökohtaisesti Treesystemin hinta-laatusuhteeltaan ylivertaista kiinnitysjärjestelmää, joka ei vaadi juuri ollenkaan maanmuokkausta tai raskasta koneistoa. Tasa-kattojärjestelmissä tulemme käyttämään Baywan ja Esdecin kelluvia kiinnitysjärjestelmiä.

 

Palvelumalli kunnille ja isoille yrityksille 

Avaimet käteen toimituksien rinnalle tuomme mm. yhdysvalloissa voimakkaasti yleistyneen PPA-mallin (Power Purchase Agreement), joka käytännössä tarkoittaa pitkäaikaista aurinkosähkösopimusta. Sons of solar Oy suunnittelee, rahoittaa, rakentaa ja operoi aurinkovoimalaa asiakkaan katolla, ja asiakas maksaa sen tuottamasta sähköstä vähemmän kuin verkkosähköstään. Asiakas ei siis kanna riskiä tai investoi projektiin, mutta saa säästettyä sähkössä ja nauttii projektin tuomasta imagohyödystä.

Erityisen hyvin malli toimii kunnille, joilla yleisesti on vähän rahaa investoida, mutta samalla suuret päästövähennystavoitteet. Kunta ei myöskään voi mennä konkurssiin, joten pitkäaikaiset sopimukset eivät luo riskiä tai huolta. Aurinkosähköjärjestelmän käyttöikä on noin 30 vuotta, minkä aikana se ehtii tuottaa aivan tarpeeksi sähköä, jotta PPA on kaikille osapuolille kannattava, myös Suomen olosuhteissa.

Tavoitteenamme on 2020 luoda 200kWp omaa kapasiteettia, ja vähintään tuplata kapasiteettimme joka vuosi. Jos kuntasi tai yrityksesi voisi olla kiinnostunut tällaisesta mallista, ota yhteyttä!

 

Vaikka palvelu- ja tuotekirjomme laajenee, pysyy fokus 100% kotimaisessa aurinkosähkössä, ja ammattitaidon sekä palvelunlaadun vaalimisessa. Kaikki tuotteemme ja palvelumme ovat tarkasti valittuja ja toimintavarmoja, ja niiden tarkoituksena on tuoda asiakkalle mahdollisimman paljon lisäarvoa.

 

Aurinkoista joulukuun loppua! 😉

Turussa

Henrik Rousi

Sons of solar Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *