Toimiiko aurinkopaneelit talvella? 5 myyttiä aurinkopaneelien talvikäytöstä

aurinkopaneelit talvella

Toimiiko aurinkopaneelit talvella? Tämä artikkeli on vastaus kaikkiin kysymyksiisi.

Aurinkopaneelit ovat nostaneet hurjasti suosiotaan viime vuosina. Niiden tekniikka on ottanut valtavia harppauksia hintatason ollessa vain murto-osan siitä, mitä aurinkopaneelit kustansivat vielä 2000-luvun alussa.

Vaikka kyseessä on kustannustehokas, ekologinen ja luotettava energiaratkaisu, moni suomalainen epäilee aurinkopaneelien toimivuutta näillä leveyspiireillä. Tämä on toki ymmärrettävää, sillä Suomen talvi on pitkä ja pimeä, eikä kuulosta lainkaan otolliselta aurinkopaneelien tehokasta käyttöä ajatellen.

Olemme kuitenkin vahvasti eri mieltä etteivätkö paneelit toimisi talviaikaan, jonka vuoksi tässä artikkelissa murramme 5 yleisintä myyttiä, jotka liittyvät niiden käyttöön talvella. Vaikka Suomessa on pimeät talvet, on laadukas ja oikein mitoitettu aurinkovoimala silti kannattava ja tehokas hankinta, joka säästää sähköä vuoden ympäri.

Myytti 1: Aurinkopaneelit eivät tuota, jos aurinko ei paista suoraan

Tänä päivänä aurinkopaneelit toimivat myös heikommassa valossa. Ne hyödyntävät innovatiivista tekniikkaa, kuten n-tyypin yksikide- ja topcon-tekniikkaa. Vaikka talvikuukausina on huomattavasti vähemmän auringonvaloa, ei se tarkoita, että paneelien tuotanto jäisi pyöreään nollaan. On tärkeä muistaa, etteivät paneelit ole kodin ainoa energianlähde, vaan ne toimii yhteistyössä kodin sähköverkon kanssa.

Myytti 2: Lumi estää aurinkopaneelien toiminnan

Vaikka lumikerros voi hetkellisesti estää aurinkopaneelien toiminnan, ei se estä niiden toimintaa pidemmällä aikavälillä. Aurinkopaneelit asennetaan aina kattoon nähden pieneen kulmaan, jolloin lumi pääsee valumaan niiden päältä vaivattomasti, ja niiden pinta on liukas.

Sen lisäksi paneelit lämpiävät käytössä myös talviaikaan, mikä auttaa sulattamaan lunta ja jäätä paneelin pinnasta.

Jos lunta pääsee kuitenkin kertymään paneelien pinnalle, kannattaa ne puhdistaa pikimmiten turvallisuus huomioiden. Jokainen päivä jolloin paneelit ovat lumen peitossa, on päivä jolloin paneelit eivät tuota juuri lainkaan sähköä. Tätä varten on lukuisia erilaisia työkaluja, kuten lumentyöntimiä ja harjoja, jotka on tarkoitettu nimenomaan aurinkopaneelien puhdistukseen.

Myytti 3: Aurinkopaneelit eivät toimi tehokkaasti kylmällä ilmalla

Aurinkopaneelit eivät tuota sähköä auringon lämmöstä, vaan valosta. Aurinkokenno tuottaa sähköä auringon fotonien osuessa paneelin pintaan ja reagoimalla järjestelmässä kiertävän puolijohdeaineen kuten piin kanssa. Liiallinen lämpötila voi jopa heikentää tätä reaktiota, joten väite että paneelit vaativat auringon lämpöä ei pidä paikkaansa.

Useiden tutkimusten mukaan aurinkopaneelit toimivat jopa tehokkaammin kylmällä ilmalla. Tehokkain hetkellinen tuotanto tapahtuu itseasiassa kevättalvella, jolloin paneelit ovat viileitä ja maassa oleva lumi heijastaa valoa paneeleihin.

Myytti 4: Aurinkopaneelien tuotto jää vajaaksi Suomen olosuhteissa

Yksi suurimmista vasta-argumenteista aurinkopaneelien kohdalla on se, ettei niiden tuotto ole riittävää Suomen olosuhteissa. On täysin totta, että aurinkopaneelien tuotto sydäntalvella jää vain murto-osaan kesän tuotannosta, mutta kevättalvella tuotto on jo huomattavasti parempaa.

On otettava huomioon, että aurinkopaneelit tuottavat vastapainoisesti kesäaikaan niin kutsuttua ylijäämäsähköä, joka kompensoi talven pienempää tuotantoa. Suosituin vaihtoehto on myydä ylijäämäsähköä, jolloin kesän sähkölaskut voivat olla miinusmerkkisiä. Kesällä syntynyt puhdas voitto riittää usein kattamaan talven heikomman tuotannon.

Toinen vaihtoehto on solmia sähköyhtiön kanssa niin sanottu virtuaaliakkusopimus, jolloin ylijäämäsähköä ei myydä. vaan se syötetään takaisin kun paneelin tuotanto ei riitä kattamaan sähkönkulutusta. Tätä kutsutaan myös verkkoakuksi. Virtuaalinen akku voi mahdollistaa lähes täyden energiaomavaraisuuden, myös talvikuukausina.

Vaikka aurinkopaneelit tuottavat vähemmän talviaikaan, voit paikata energiantarvetta hyödyntämällä kesän ylijäämätuottoa.

Myytti 5: Aurinkopaneelit eivät maksa itseään takaisin Suomessa 

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä käsitellään ehkä yleisimmin kuultu myytti, jonka mukaan aurinkopaneelit eivät ole taloudellisesti kannattava investointi Suomen olosuhteissa. Moderni aurinkopaneeliteknologia on kuitenkin osoittanut tämän väitteen vääräksi monelta eri kannalta.

Aiemmin kävimme jo läpi että aurinkopaneelien tuotanto ei jää pimeästä talvesta johtuen liian matalaksi. Vaikka tuotto talvella on kesäaikaa matalampaa, kompensoituu se kesäajan tuotannolla. Kokonaissäteily on Etelä-Suomessa Keski-Euroopan tasolla.

Kun otetaan huomioon kesän ja talven tuotannon erot, kattavat aurinkopaneelit usein 30% tai jopa enemmänkin vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Etenkin sähkölämmitteisissä kodeissa tämä osuus voi nousta suuremmaksikin, jolloin voidaan puhua jopa tuhansien eurojen vuosittaisista säästöistä.

Takaisinmaksuajan optimoinnissa on tärkeää järjestelmän oikea mitoitus. Alitehoinen järjestelmä ei kata riittävän suurta osaa kodin sähkönkulutuksesta, kun taas liian suuren järjestelmän alkuinvestointi voi pidentää takaisinmaksuaikaa merkittävästi jos ylijäämäsähköstä ei saa hyvää hintaa.

Parhaat aurinkopaneelit Suomen olosuhteisiin

Me Sons of Solarilla tiedämme, mitä aurinkoenergian tehokas hyödyntäminen Suomen olosuhteissa vaatii. Siksi tarjoamme juuri pohjoisen olosuhteisiin suunniteltuja aurinkopaneeleita sekä mikroinverttereitä, jotka edustavat laadultaan markkinoiden kirkkainta kärkeä. Näin auringon säteistä saadaan kaikki irti, myös alemmilla säteilytasoilla.

Osaamme neuvoa parhaan ja kustannustehokkaimman aurinkovoimalan valinnassa juuri sinun kotiisi, joten ota rohkeasti yhteyttä jo tänään ja tee valtava harppaus kohti vihreämpää ja energiatehokkaampaa tulevaisuutta.