Aurinkopaneelit omakotitaloon – Usein kysyttyä

Aurinkopaneelit omakotitaloon

Tänä päivänä aurinkopaneelit ovat erittäin suosittu, ekologinen ja kustannustehokas energiaratkaisu omakotitaloon. Aurinko on täysin puhdas ja luonnonmukainen energialähde, joka säästää lompakkoasi ja ympäristöä.

Aurinkopaneelit ovat kuitenkin suuri investointi, joka herättää monella talonomistajalla useita kysymyksiä: Paljonko aurinkopaneelit maksaa? Kuinka ne toimivat? Kuinka valita parhaat aurinkopaneelit juuri minun kotiini? Kuinka kauan ne kestävät?

Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät kysymykset liittyen omakotitalon aurinkopaneelien hankintaan ja tehokkaaseen hyödyntämiseen. Jos olet harkinnut aurinkopaneelien hankkimista, on tärkeä tutustua eri vaihtoehtoihin ja ymmärtää niiden perusperiaatteet, jotta voit tehdä täysin faktatietoon perustuvan päätöksen.

Heräsikö lisää kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä, ja keskustellaan tarkemmin aurinkoenergian hyödyntämisestä juuri sinun kotonasi. Asiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiisi.

Miksi hankkia aurinkopaneelit omakotitaloon?

Aloitetaan yleisimmällä kysymyksellä: Miksi hankkia aurinkopaneelit?

Modernit aurinkopaneelit tarjoavat lukuisia etuja omakotitaloihin. Ensinnäkin ne ovat suuri harppaus kohti vihreämpää tulevaisuutta ja pienempää hiilijalanjälkeä. Aurinkoenergian hyödyntäminen sähköntuotannossa on täysin päästötöntä ja uusiutuvaa.

Toiseksi, aurinkopaneelit ovat taloudellisesti fiksu sijoitus. Niiden ensisijainen tehtävä on korvata ostosähköä itsetuotetulla sähköllä, mikä voi mahdollistaa jopa tuhansien eurojen vuosittaiset säästöt energiakustannuksissa. Kun oma aurinkovoimala on mitoitettu huolellisesti ja asennettu kestävästi ja ammattitaitoisesti, maksaa se itsensä takaisin varsin lyhyessä ajassa. Kun investointi on maksanut itsensä takaisin, tuottavat aurinkopaneelit rahassa mitattavaa voittoa vielä vuosien ajan.

Kaiken kukkuraksi aurinkopaneelit nostavat tutkitusti kiinteistösi arvoa. Tänä päivänä talon ostajat arvostavat ekologisia energiaratkaisuja, jolloin aurinkopaneelien asentaminen nostaa asuntosi kysyntää.

Miten aurinkopaneelit asennetaan?

Aurinkopaneelit asennetaan lähes poikkeuksetta katolle, josta ne saavat eniten auringonvaloa. Tietyissä tilanteissa paneelit voidaan asentaa myös seinälle tai maatelineisiin.

Aurinkopaneelit asennetaan metallisille telineille, jotka ovat suunniteltu kestämään rankempiakin sääolosuhteita. Telineet mahdollistavat myös aurinkopaneelien nopean purkamisen mahdollista kattoremonttia varten.

Aurinkopaneelit kytketään invertterin kautta kodin sähköverkkoon. Invertteri muuntaa paneelin tuottaman virran verkkoon sopivaksi vaihtovirraksi, ja syöttää sitä verkkoon sitä mukaa kun kotona käytetään sähkölaitteita.

Aurinkopaneelien asennus on aina ammattilaisen työtä, joten vanha kunnon “tein itse, säästin” ei toimi aurinkopaneelien kohdalla. Niiden asennus vaatii ammattitaitoa ja tarkkuutta, jotta lopputulos on kestävä ja turvallinen. Jos asennuksessa pihistelee, voivat virheellisesti aurinkopaneelit muodostaa suuren turvallisuusriskin.

Asennusvaihetta edeltää aina kattotarkastus ja suunnittelu. Kattotarkastuksessa varmistetaan katon soveltuvuus aurinkopaneeleille. Huomioitavia seikkoja ovat muun muassa katon kunto, kulma, ilmansuunnat, materiaali sekä pinta-ala. Suunnitteluvaiheessa kartoitetaan kodin sähkönkulutus, paikan soveltuvuus aurinkopaneeleille sekä muita tärkeitä seikkoja.

Aurinkopaneelien asennus on monivaiheinen prosessi. Mutta kun se tehdään huolellisesti osaavan ammattilaisen toimesta, on lopputuloksena järjestelmä, joka palvelee jopa vuosikymmenten ajan.

Miten hyödynnän ylijäämäsähköä?

Kesällä aurinkopaneelien tuotto on korkeimmillaan, jolloin ei ole harvinaista, että tuotto ylittää tarpeen. Tätä kutsutaan joko ylijäämätuotoksi tai ylijäämäsähköksi.

Yleisin keino ylijäämäsähkön hyödyntämiselle on myydä se sähköyhtiölle. Sopimukset ja hinnat vaihtelevat yhtiöittäin, joten kilpailuta paras myyntisopimus parhaan tuoton saavuttamiseksi.

Toinen keino hyödyntää ylijäämäsähköä on varastoida se akkuun. Jos aurinkopaneelit hankitaan mökille, on akut usein suosittu vaihtoehto. Akut ovat kuluvia osia, ja niiden huoltaminen tai uusiminen voi nostaa paneelien kustannuksia merkittävästi. Tämän vuoksi akut soveltuvat paremmin kesämökeille, joissa sähkönkulutus ja tuotantomäärät ovat matalampia.

Paljonko maksaa aurinkopaneelit omakotitaloon?

Omakotitalon aurinkopaneelien hinta vaihtelee noin 5000 -15 000 euron välillä. Hintaan vaikuttaa muun muassa järjestelmän koko, paneelien malli, asennuskustannukset sekä mahdolliset muutokset kodin sähköjärjestelmään. Nettohintaa voi madaltaa kotitalousvähennys tai ELY-keskuksen energiaremonttituki.

Vaikka aurinkovoimalan alkuinvestointi voi kuulostaa suurelta, on hyvä muistaa, että järjestelmä tuottaa puhdasta säästöä jo käyttöönottopäivästä lähtien. Kun järjestelmä on mitoitettu oikein, maksaa investointi itsensä takaisin keskimäärin 7-12 vuodessa, kun otetaan huomioon kotitalousvähennys, sähkön hinnannousu ja inflaatio.

Ota huomioon, että nämä luvut ovat vain suuntaa-antavia arviota, ja todellinen hinta riippuu aina kohteesta ja sen erityisvaatimuksista. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous, niin räätälöimme kustannustehokkaimman ratkaisun juuri sinun kotiisi.

Kuinka kauan aurinkopaneelit kestävät?

Aurinkopaneelijärjestelmät ovat erittäin pitkäikäisiä, ja ne on suunniteltu kestämään haastaviakin sääolosuhteita, kuten myrskyjä, sateita, lumimassoja ja kovaa tuulta. 

Aurinkopaneelien toiminnassa on tärkeä ottaa huomioon tehon asteittainen hiipuminen ajan myötä. Tämä tarkoittaa, että tietyn ajan jälkeen aurinkopaneelien tuotto ei vastaa enää uusia paneeleita.

Aurinkopaneelivalmistajat myöntävät aurinkopaneeleille 25-30 vuoden tuottotakuun ja 12-25 vuoden materiaalitakuun. Aurinkopaneelit tuottavat takuuajan luvatun määrän. Tämän ajan jälkeen tuotto ei kuitenkaan katkea kuin seinään, vaan hiipuu puolesta prosentista prosenttiin vuositasolla tuottaen energiaa niin kauan laite jaksaa. Mitä parempaa huolta pidät paneeleista, sitä pidempää tuottavuusaikaa voi odottaa. Parhaimmillaan aurinkopaneelit voivat toimia jopa 50 vuotta.

Heräsikö lisää kysyttävää? – Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää!

Jäitkö kaipaamaan lisätietoja joko aurinkopaneelien toiminnasta tai asennuksesta? Soita, lähetä sähköpostia tai täytä yhteydenottolomake ja keskustellaan lisää aurinkopaneelien hyödyntämisestä juuri sinun kotonasi.

Sons of Solar on aurinkoenergian ykkönen Suomessa, ja tarjoamme ainoastaan markkinoiden parhaita paneeleita ja mikroinverttereitä. Kun valitset meidät –  valitset pisimmät takuut, laadun, kokemuksen ja ympäristöystävällisyyden.