Kannattaako hankkia aurinkopaneelit taloyhtiöön? – Asiantuntijat vastaavat

Aurinkopaneelit

Kannattaako hankkia aurinkopaneelit taloyhtiöön? Tämä artikkeli vastaus kysymyksiisi, kun harkitsette taloyhtiön energiaratkaisun uusimista. 

Tänä päivänä aurinkopaneelit ovat kustannustehokas tapa vähentää kodin sähkölaskuja sekä tarvetta fossiilisille polttoaineille. Modernit aurinkopaneelit ovat tehokkaita, ja maksavat itsensä takaisin vain muutamassa vuodessa.

Taloudellisten hyötyjen lisäksi aurinkopaneelien hankinta on todellinen ympäristöteko, joka pienentää tehokkaasti niin omakotitalon, suuren teollisuushallin kuin julkisen rakennuksen hiilijalanjälkeä.

Mutta miten aurinkosähkö soveltuu taloyhtiöille? Tässä artikkelissa tarkastelemme aurinkoenergian hyödyntämistä taloyhtiöissä, sekä mitä ottaa huomioon ennen taloyhtiön energiaremonttia.

Aurinkopaneelien hyödyntäminen taloyhtiössä – Kuinka se toimii?

Yleinen tapa hyödyntää aurinkopaneeleita taloyhtiössä on yhdistää järjestelmä kiinteistösähköliittymään, josta tuotettu sähkö ohjataan taloyhtiön yleisiin tiloihin sekä esimerkiksi hissin käyttöön. Ylijäämätuoton myynnistä saadut tuotot voidaan joko jakaa osakkaiden kesken tai tallettaa taloyhtiön kassaan.

Toinen vaihtoehto on hyödyntää hyvityslaskentapalvelua. Hyvityslaskennassa aurinkopaneelien tuottama sähkö jaetaan tasan taloyhtiön asuntojen kesken. Hyvityslaskennasta käytetään myös nimitystä energiayhteistö.

Hyvityslaskennan mahdollistaa vuonna 2021 voimaan tullut lakiuudistus, jonka myötä hyvityslaskenta on mahdollista jokaisessa taloyhtiössä vuonna 2023. (Motiva)

Hyvityslaskenta on kustannustehokasta etenkin rivitaloyhtiössä, joissa kiinteistösähköä kuluu hyvin vähän.

Aurinkopaneelien edut taloyhtiössä

Taloudelliset hyödyt

Taloyhtiökäytössä aurinkoenergian suurin etu on ehdottomasti niiden tuoma taloudellinen hyöty. Aurinkoenergian hyödyntäminen on tehokas keino madaltaa sähkölaskuja.

Vaikka taloyhtiön aurinkovoimala vaatii suuren alkuinvestoinnin, maksaa sijoitus itsensä takaisin jo noin kymmenessä vuodessa, minkä jälkeen järjestelmä tuottaa puhdasta voittoa taloyhtiön osakkaille vielä vuosikymmenten ajan. Hyvin hoidettuna ja ammattitaitoisesti asennettuna aurinkovoimalan käyttöikä voi olla jopa lähes 50 vuotta.

Sen lisäksi, että aurinkopaneelit tuottavat puhdasta voittoa, nostavat ne taloyhtiön asunto-osakkeiden arvoa. Tänä päivänä energiatehokkuus ja ekologisuus ovat entistä enemmän tapetilla asuntomarkkinoilla, joten investoimalla aurinkoenergiaan taloyhtiöstä tulee entistä houkuttelevampi uusien ostajien ja vuokralaisten silmissä.

Trendikkyyden lisäksi asuntojen arvoa kohottaa myös aurinkopaneelien mahdollistama korkeampi energialuokitus. Aurinkopaneelien tuoma asuntojen arvonnousu ei siis perustu pelkkään kasvaneeseen kysyntään, vaan myös konkreettiseen dataan.

Ekologiset hyödyt

Aurinkopaneelien avulla taloyhtiöt voivat madaltaa hiilidioksidipäästöjään. Aurinkopaneelien myötä taloyhtiö on entistä vähemmän riippuvainen ostosähköstä ja fossiilisista polttoaineista.

Lisäksi aurinkovoimala ei käytä lainkaan verkkovirtaa toiminnassaan, vaa toimii puhtaasti itse tuottamallaan energialla. Auringonvalo on täysin päästötön ja uusiutuva energialähde.

Taloyhtiön aurinkovoimalan asennus ja ylläpito

Vaikka taloyhtiön aurinkovoimalan asennus voi kuulostaa valtavalta urakalta, ovat modernit aurinkopaneelit suunniteltu helposti asennettaviksi. Useimmissa tapauksissa asennus voidaan suorittaa vain muutamassa päivässä ilman häiriötä taloyhtiön asukkaille. Asiantuntijat suunnittelevat aurinkopaneeleilla parhaan sijainnin, jossa ne saavuttavat täyden tuotantopotentiaalin.

Aurinkopaneelien asennuksen jälkeen niiden ylläpito ja huolto on vaivatonta. Aurinkovoimalat ovat lähes täysin huoltovapaita, sillä niissä on hyvin vähän liikkuvia osia. Paksulla lasila päällystetyt aurinkokennot kestävät rankempiakin säänvaihteluita ja olosuhteita.

Ainoa vaadittava ylläpitotoimi on paneelien puhdistus, jos niiden päälle on kertynyt likaa, roskia tai muita epäpuhtauksia. Aurinkopaneelit ovat kuitenkin liukkaita ja lämpenevät käytössä myös talvella, joten lumen ja epäpuhtauksien kertyminen on varsin harvinaista.

Aurinkopaneelit ovat erittäin pitkäikäisiä – ne on suunniteltu kestämään kymmeniä vuosia. Vaikka paneelien teho hiipuu vuosien myötä, ne tuottavat vähintään 80 prosenttia nimellistuotosta 25 vuoden ajan.

Myönnämme myös taloyhtiöiden aurinkopaneeleille 25 vuoden tuottavuustakuun.

Vaikka aurinkopaneelien asennus ja ylläpito on suhteellisen yksinkertaista, on tärkeää huomioida mahdolliset haasteet, kuten ympäröivät puut ja korkeat rakennukset, jotka voivat varjostaa järjestelmää. Yleisimmät ongelmat voidaan kuitenkin ratkaista huolellisella suunnittelulla ja paneelien tarkalla sijoittelulla.

Yhteenveto – Onko aurinkovoimala taloyhtiöön kannattava sijoitus?

Kaiken kaikkiaan aurinkopaneelit tuovat lukuisia etuja myös taloyhtiöille. Aurinkovoimala auttaa madaltamaan taloyhtiön hiilidioksidipäästöjä, sekä tuottaa merkittäviä rahassa mitattavia hyötyjä. Investoinnin takaisinmaksuaika, mahdolliset avustukset sekä ympäristövaikutukset tekevät aurinkopaneeleista houkuttelevan energiaratkaisun monelle taloyhtiölle.

Ennen päätöksentekoa on kuitenkin järkevää konsultoida ammattilaista, ja käydä läpi investoinnin tuomat mahdollisuudet.

Sons of Solarilla on vuosien kokemus niin suurten kuin pienten aurikoenergiaratkaisuiden toteuttamisesta, joten voitte luottaa ammattitaitoomme. Ota rohkeasti yhteyttä, ja aloitetaan tulevaisuuden energiaratkaisun suunnittelu taloyhtioöönne. Ota kanssamme askel kohti vihreää tulevaisuutta ja matalampia sähkölaskuja.