Invertteri vai mikroinvertteri? – Vertailu

Mikroinvertteri

Kumpi on parempi, invertteri vai mikroinvertteri? Tässä artikkelissa syvennymme tarkemmin molempien vaihtoehtojen hyviin ja huonoihin puoliin.

Aurinkoenergian hyödyntäminen on tänä päivänä entistä suositumpaa, ja yhä useammat kotitaloudet ja yritykset ovat ottaneet harppauksen kohti vihreämpää energiantuotantoa. Aurinkovoimalan tehtävänä on tuottaa käyttösähköä, joka vähentää kotisi riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Jotta aurinkoenergia olisi käytettävissä, tarvitaan invertteri. Invertteri on tärkeä osa aurinkovoimalaa, joka muuntaa aurinkokennojen tuottaman tasavirran sähköverkkoon sopivaksi vaihtovirraksi.

Perinteisemmän invertterin rinnalle on viime vuosina ilmestynyt mikroinvertterit. Ne asennetaan suoraan paneelien alle, mikä mahdollistaa jokaisen aurinkopaneelin toiminnan omana voimalanaan. Kun yksittäisen paneelin varjostuminen tai häiriö ei vaikuta koko järjestelmän toimintaan, saavutetaan huomattavasti suurempi kokonaistuotto.

Tässä artikkelissa vertailemme molempien vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia auttaaksemme sinua valinnassa näiden kahden välillä.

Perinteinen invertteri

Perinteinen eli invertteri on ollu markkinoilla jo vuosia. Tavanomaiset invertterit ovat yleisiä vielä tänäkin päivänä, vaikka markkinoille on ilmestynyt tehokkaampia vaihtoehtoja.

Aurinkopaneelit kytketään perinteiseen invertteriin sarjaan, jolloin kaikki paneelit toimivat yhdessä. Jos yksikin paneeli varjostuu, heikkenee koko voimalan teho. Sarjaankytkentä voi myös hankaloittaa vaurioiden paikantamista.

Sarjaan kytketty järjestelmä toimii jouluvalojen tapaan – sähkövirta kulkee jokaisen paneelin läpi.

Perinteisen invertterin edut:

  • Yksinkertaisuus ja kustannustehokkuus: Perinteiset invertterit ovat usein edullisempia kuin modernit mikroinvertterit. Ne ovat yksinkertaisia laitteita, jotka toimivat saumattomasti useiden paneelien kanssa. Yksinkertaisempi tekniikka mahdollistaa myös helpommat huollot ja korjaukset.
  • Soveltuvuus suuremmille järjestelmille: Suuremmissa aurinkovoimaloissa, jossa aurinkopaneelit ovat asennettu samaan kulmaan ja samalle lappeelle, voi perinteinen invertteri olla tehokas ratkaisu.
  • Helppo seuranta: Lähes jokaisessa invertterissä on oletuksena sähköntuotannon ja suorituskyvyn seurantamahdollisuus. Yksinkertainen ja helppolukuinen ruutu mahdollistaa myös  reaaliaikaisen tuoton seuraamisen.

Mikroinvertteri

Vaikka perinteinen invertteri on perusvarma vaihtoehto, ei se vedä vertoja modernille mikroinvertterille. Mikroinvertterit ovat suhteellisen uusia tulokkaita aurinkoenergiamarkkinoilla, ja ne ovat kasvattaneet suosiotaan nopeasti lukuisten etujensa ansiosta.

Mikroinvertterit kytketään suoraan aurinkopaneelien alle, jolloin jokainen paneeli toimii yksittäisenä voimalana. Mikroinvertterijärjestelmä ei vaadi erillistä sisäyksikköä.

  • Optimoitu teho jokaiselle paneelille: Mikroinvertterit kytketään suoraan paneelien alle, eikä sarjaan yhteen suureen invertteriin. Sarjaan kytkettynä yksikin vaurioitunut tai varjostunut paneeli heikentää koko järjestelmän tuottoa. Rinnan kytkiessä jokainen paneeli toimii ikään kuin omana voimalanaan.
  • Helppo laajentaa järjestelmää: Mikroinvertterijärjestelmät ovat erittäin joustavia. Voit lisätä lisää paneeleja järjestelmään ilman että sinun tarvitsee vaihtaa tai päivittää sisäyksikköä.
  • Parempi suorituskyky varjossa: Jos yksi paneeli jää varjoon (esim. puun oksan tai savupiipun takia), se ei vaikuta muiden paneelien suorituskykyyn mikroinvertterijärjestelmässä.
  • Pitkäikäisyys ja luotettavuus: Mikroinvertterit on suunniteltu kestämään kauemmin kuin perinteiset invertterit, ja niille myönnetään usein pidempi takuu.
  • Turvallisuus: Mikroinvertterit tuottavat matalampaa jännitettä, mikä vähentää sähköiskujen ja tulipalon riskiä.
  • Reaaliaikainen seuranta: Monet mikroinvertterit sisältävät edistyneitä seurantajärjestelmiä, jotka antavat yksityiskohtaista tietoa jokaisen paneelin suorituskyvystä. Voit seurata paneelien reaaliaikaista tuottoa verkkoselaimessa tai älypuhelinsovelluksella.

Suora vertailu – Kumpi on parempi vaihtoehto?

InvertteriMikroinvertteri
SoveltuvuusSoveltuu parhaiten suurille järjestelmille, joissa kaikki paneelit ovat samassa asennossa ja samassa kulmassa.Optimaalinen valinta monimutkaisemmille järjestelmille, joissa paneelit voivat olla eri suunnissa tai kulmissa.
KäyttöikäVaikka perinteiset invertterit ovat kestäviä, niiden käyttöikä on usein lyhyempi kuin mikroinverttereillä.Suunniteltu kestämään perinteistä invertteriä kauemmin. Mikroinvertterin tekninen käyttöikä on 25 vuotta.
KustannustehokkuusPerinteiset invertterit ovat usein edullisempia, mutta häviävät raa’assa tehossa mikroinverttereille.Vaikka mikroinvertterijärjestelmät ovat hieman kalliimpia, niiden pitkäikäisyys ja parempi suorituskyky tekevät niistä kustannustehokkaamman ratkaisun pitkällä aikavälillä.
Järjestelmän laajentaminenLaajentaminen voi vaatia invertterin päivittämistä tai vaihtamista.Järjestelmän laajentaminen ei vaadi invertterin päivitystä. Mikroinverttereitä voidaan tarvittaessa yhdistää toisiinsa.
TurvallisuusKorkeammat jännitteet voivat lisätä sähköiskun riskiä.Matalammat jännitteet tekevät niistä turvallisemman vaihtoehdon.

Sons of Solar tarjoaa markkinoiden laadukkaimmat mikroinvertterit

Molemmat vaihtoehdot tarjoavat omat hyvät ja huonot puolensa. Se, kumpi on lopulta parempi vaihtoehto, on aina tapauskohtaista. Me Sons of Solarilla kuitenkin luotamme uusimpaan teknologiaan, ja käytämme kaikissa voimaloissamme markkinoiden luotettavimpia mikroinvertteitä.

Mikäli olet yhä epävarma siitä, kumpi vaihtoehto olisi sinulle sopivampi, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä.

Me Sons of Solarilla autamme mielellämme sinua löytämään parhaan ratkaisun omiin tarpeisiisi. Oli kyse sitten invertterin tai mikroinvertterin valinnasta, voimme tarjota sinulle asiantuntevaa neuvontaa ja kokemukseemme pohjautuvaa suositusta. 

Halutessasi voit ottaa meihin yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse tai verkkosivujemme yhteydenottolomakkeen kautta.

Valinta on sinun, mutta muistathan, että olemme apunasi tehokkaimman ratkaisun löytämisessä. Tutustu aurinkoenergiaratkaisuihimme ja tee päätös, joka palvelee parhaiten sinun tarpeitasi ja tavoitteitasi.