Earth hour herättää, Sons of solar tarjoaa keinon vaikuttaa

Earth hour, lauantaina 24.3 klo 20.30-21.30

 

Earth hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä tapahtuma, jonka tavoitteena on herättää huomiota ympäristön ja ilmaston tilasta. Sen aikana on tarkoitus sammuttaa tarpeettomat valot tunniksi. Tällöin jokainen voi helposti havaita, kuinka paljon käytämme energiaa tarpeisiin, jotka eivät ole välttämättömiä.

 

Valojen sammuttaminen tunniksi omaa toki hyvin rajalliset vaikutukset energiankulutukseen. Se auttaa meitä kuitenkin ymmärtämään, miten jokainen voi pienillä teoillaan olla muodostamassa isoa kokonaisuutta. Mitä, jos ottaisimme energiankulutuksen huomioon myös seuraavana tuntina, seuraavana päivänä, seuraavana kuukautena, ja lopulta tekisimme siitä elintavan?

 

Maapallon hyvinvoinnista huolehtiminen on arkisia tekoja, teknologisia ja poliittisia ratkaisuja unohtamatta. Laaja tieteellinen näyttö maalaa vakavia uhkakuvia vastuuttomalle energiankäytölle ja välinpitämättömälle ilmastopolitiikalle. Vaikka tällä hetkellä Suomessa on kaikki päällisin puolin hyvin, ja ilmastonmuutos näkyy meillä toistaiseksi lähinnä sateisuuden lisääntymisenä, vakavat ja kauaskantoiset seuraukset vaanivat muutaman vuosikymmenen päässä. Jos teemme vääriä ja lyhytnäköisiä valintoja nyt, tulevat ja kenties jo nykyiset sukupolven saavat kannetavakseen niistä ankarat seuraukset.

 

Johtavien tutkijoiden mukaan konkreettisia ilmastonmuutoksen seurauksia jo vuonna 2050 voivat olla muun muassa kaikkien korallien täydellinen tuhoutuminen, useiden suurten nisäkäslajien kuoleminen sukupuuttoon ja mahdollisesti sademetsien ja tundrien katoaminen planeetaltamme. Luonnon lisäksi seuraukset tulevat ulottumaan myös ihmisiin ja lopulta kokonaisiin kansoihin: kun juomakelpoinen vesi vähenee tarpeeksi, siitä tullaan sotimaan. Tämä vaara koskettaa erityisesti Afrikkaa ja Lähi-itää, toisin sanoen alueita, jotka ovat jo nyt hyvin epävakaita ja kärsivät sodista ja väkivaltaisuuksista. Juomaveden vähenemisestä voi tulla suurin este kolmansien maiden kehitykselle ja levottomuuksien, väkivallan ja terrorin merkittävin ylläpitäjä. Kriittisimmätkin arviot tästä seuraavasta ilmastopakolaisten määrästä ovat hurjia.

 

Uudenvuoden puheessa Sauli Niinistö totesi ympäristön tilasta ytimekkäästi: Nyt on toiminnan aika. Olemme takamatkalla. Vaikka puhtaasta luonnosta tunnettu Suomi on monella tavalla ympäristöasioiden edelläkävijä, ylenpalttiseen tyytyväisyyteen ei ole kuitenkaan varaa. Suomen uusiutuvien energiamuotojen tavoitteiden ennenaikainen toteutuminen on seurausta oikeasuuntaisista ratkaisuista, mutta myös muun muassa siitä, että metsä on luettu uusiutuvaksi luonnonvaraiksi – toisin kuin lähes kaikissa muissa EU-maissa.

 

Arjen ratkaisujen lisäksi meidän on hyödynnettävä myös teknologista osaamistamme. Tieteellä on suuri rooli maapallon tulevaisuuden kannalta. Alle 20 vuotta sitten maailman joka toinen matkapuhelin oli suomalaisten suunnittelema. Kerta kykenimme vallankumouksellisiin saavutuksiin viestintäteknologiassa, tulemme kykenemään niihin myös ympäristöteknologiassa.

 

Suomalaisen kulttuurin kansallisaarteiden – metsien, soiden, tuhansien järvien, isojen nisäkkäiden, muuttolintujen – suojelu ja elinvoiman turvaaminen vaativat tekoja. Monet maatilat, yritykset ja yksityiset henkilöt ovat jo mukana toteuttamassa tätä tulevaisuutemme kenties tärkeintä tehtävää.

 

Sons of Solar on eturintamassa kehittämässä ratkaisuja kestävään kehitykseen ja taloudellisesti järkevämpään energiankulutukseen. Aurinkoenergiaa hyödyntävä teknologia antaa uusia mahdollisuuksia säästää energiakustannuksissa ja suojella ympäristöä ylimääräiseltä rasitukselta. Uusiutuvista luonnonvaroista kaikkein uusiutuvampana voidaan pitää juuri aurinkoa – sen lämpö ja säteily tulevat jatkumaan miljoonia vuosia. Autamme tekemään investointeja, jotka tuottavat hyötyä lyhyen aikavälin lisäksi myös silloin, kun katseet suunnataan pitkälle tulevaisuuteen.

 

Puhumisen, valistamisen ja tiedottamisen aika on ohi. Nyt on toiminnan aika.

 

Aurinkoista viikonloppua toivottaen,
Henrik Rousi
Toimitusjohtaja
Sons of Solar

Muistakaa Earth hour lauantaina klo 20.30-21.30 http://www.earthhour.fi/

Jos kiinnostuit aurinkoenergiasta, täällä voit vertailla eri aurinkopaneelitoimittajien hintoja: https://aurinkosahkoakotiin.fi/

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *